En mysig uppfödning av
  Finsk Lapphund
  En sund hund i en sund själ

Kennel Daloms Tenderly

Finsk Lapphund och Thai Bangkaew Dog


Det är jag, Karin, som ansvarar för Kennel Daloms Tenderly, med mängder av hjälp från min man Jan, utan Jans hjälp och stöd hade det inte gått. 

Vi bor i Flögsätter mellan Bollstabruk och Sollefteå med stor tomt. Hela tomten är hundarnas, och här är dom när vi inte är hemma. dom har hundkojor och övertäckta verandor som dom använder om dom är ute och behöver söka ly för väder och vind.  Jan är pensionär och är därför mycket hemma och vi, besluttade i somras att ta klivet till att båda vara hemma fulltid.


Jag har haft hund hela mitt liv, allt ifrån Blandras, Pudel, Basset Hound, Dansk-Svensk gårdshund och Isländska fårhundar. Jan fick dom liksom med på köpet och har verkligen tagit det att ha hund till sig.


Vi började med hund ihop med en Isländsk fårhund hane i 1999, året efter kom en tik till. När dom tyvärr inte fanns med os mera började vi kolla på andra spetshundsraser, och den Finske Lapphund blev ett lätt val, den var mindre aktiv och skällande än den Isländska fårhund.


Vi började kolla runt på valpar och när vi såg Tomtängens Dipper, här kallas han Balder, var där ingen tvekan om att han skulle det vara. I maj månad 2010 hämtade vi hem han. Den lättaste valp vi någonsin har haft. Så lättlärd och en sån kelgris. Balder bor hos en härlig familj i Åmål.


Finske lapphundar har det med att smitta av sig:-) har du en vill du gärna har flera. Det är nog det enda negativa vi kan säga om rasen. Så i augusti 2013 hämtade vi hem en tikvalp, Winners Teams Fiffi. Igen en lättlärd och lugn hund som älskar sin familj och i stort set alla andra också.


August 2015 har vi utvidgat vår flock med en läcker lille tik, Lappholens Choy. Hon har vi stora förväntningar till. I november månad fick vi en chans på en fin tik valp från kennel Lapinlumon, Lapinneito, här kallad Neljä, våran 4 finska lapphund. En riktig feminin liten tös som tar det mesta hon upplever med största lugn.


Neljäs halvsyster Lapinlumon Skaidi flyttade in hos os i maj 2016, åter igen en lätt, lugn och evigt glad tös.


Sist fick våran egen avel Daloms Tenderly Tindra stanna hos oss. En väldig speciell känsel att få möjlighet att behålla en av våra egna valpar.


Får bara lägga till att tycker ni att det skrivna språket känns lite fel ibland hoppas vi att ni bär över med os, vi är danska och det blir så himla lätt ett "fördanskat svensk" vi använder:-)