Finsk Lapphund

Detta är tagit från en bok om dom olika hundraser och skrevs någon gång i början av 90-talet, och passar så bra fortfarande, pånär antal.

Härligt skrivit :-)


Färg: Polartecknad i svart-creme-vit, brun-vit, creme-vit, brun

Mankhöjd: Tik 44cm, hanhund 49cm

Antal: 200


Den finska Lapphunden är en polarspets under medelstorlek, kraftig, kompakt byggd, något längre än hög. Den "väldiga" svansen bärs ringlad över ryggen, när hunden är i rörelse, men får hänga i vila.

Pälsen är yvigt strittande, lurvig och tät, men med raka täckhår och den mjukaste underull, är lång runt manen, på benens baksidor och längst på svans och "bakbyxor"

Den är intelligent, modig, glad, arbetsvillig, lätttillgänglig och mycket trogen. Sinnet präglas av mjuka drag, utan att vara vekt. Den är lugn, vänlig och godmodig, utan att vara "passiv". Den är till naturen mycket nyfiken. Vallegenskaperna dominerar, varför den arbetar eftertänksamt och metodiskt och är mycket lättlärd och lydig. Den har i Finland nått svindlande resultat i lydnadsringen.

Den har ett fängslande väsen, äger en säregen samisk skönhet genom sina färger, sitt stadiga yttre, såväl som inre egenskaper. Man möts av ett par milda, vänliga ögon, en stadig blick, så mörk och varm, men så vaken och "undrande" ovh av en nästan barnslig vänlighet och tillgivenhet.

Den finka lapphunden är en allsidig hjälpreda och lämpar sig därför lika väl som sällskap hemma, som arbetande vallhund, jakt-, drag-, vakt, och gårdshund.


Googla på Finsk Lapphund rasstandard då får du up dom på SKK.se och SLK.nu . Väldigt bra att läsa. Där finns väldigt bra beskrivningar av rasen och rasens historia.